Dag 8 – Perfekte seileforhold, men med et lite slag i tryne

De siste dagene har gitt oss drømmeforhold på havet. Vi har hatt svak bris (2-10 knop) fra øst og sydøst nesten hele tiden og kruset avgårde på nesten flatt hav med Code seilet. Under disse forholdene gjør vi mellom 4 og 8 knop og det har til tider gått ordentlig unna. Solen skinner fra klar himmel og vi koser oss med bøttedusjer vi varmen, fredagstaco og lørdagspizza. Kun 6 timer motor i helgen, det er vi meget fornøyd med 🙂

Fredag kveld passert vi kvart distanse og dette ble feiret med sjokoladekake bakt av Ada og Heidi på lørdag! Livet er godt på havet:-)

Lørdag etter lunsj tar Otto seg en godt glass med nylaget vann og idyllen ble brått brutt. Smakte det salt av vannet? Heidi, smaker på dette. Joda, her var det noe som ikke er som det skal være. Vi tar frem vårt avanserte måleinstrument kjøpt på eBay og tar en prøve av vannet. Den viser mye mer saltinnhold en det vi vanligvis har. Kjører igang watermaker og tester nylaget vann…det viser enda mere saltinnhold, dette virker ikke bra. Etter litt fikling og tenking og en smule banning blir det klart at noe er galt med watermakeren og vannet på tanken bak som vi bruker daglig har ved siste oppfylling fått over 70 liter med dårlig vann. De 150 literne som er på tanken er ikke lenger mulig å drikke! Dette er en skikkelig strek i regningen.

Vi har planlagt for at noe kan skje med watermakeren og laget før vi dro en tank foran på 200 liter som vi regner som reservevann, men det er en bekymring ved at vi nå må planlegge nøye og må være mye mer forsiktig med vannbruken. Rastløs er fortsatt innenfor radiokontakt så vi kaller de opp og forklarer situasjonen. Det viser seg at de har bunkret vann for å kunne seile helt til Norge og har 70 liter drikkevann de kan avse nå som de skal stoppe på Azorene. Selv har vi 200 liter på tanken foran og nesten 30 liter på flasker. Vi skulle nok klart oss med det vi har, men ettersom muligheten nå er der for å kunne få ombord noen ekstra vann som garantert er rent så bestemmer vi oss for å ta imot tilbudet med å få vann fra Rastløs. De er da nesten 15 nautiske mil bak, så vi setter på «håndbrekket» og seiler så rolig vi kan gjennom natten.

På morgenkvisten søndag tar Rastløs oss igjen. Vi rigger opp det oppblåsbare padlebrettet med en kasse forsvarlig bunnet fast oppå. Det blir sendt bakover i et langt tau og de slipper 18 gallon kanner med rent vann ned i kassen. 4 runder så er 70 liter vann trygt ombord 🙂 Tusen takk til gutta på Rastløs! De har virkelig gjort en stor bekymring om til et enkelt løst problem.

I all grublingen og irritasjonen har det vært godt å ha watermaker ekspert Andreas fra Ruffen på e-post. Han har undersøkt både vannkvalitet, hva er greit og hva er farlig å drikke, og han har også kommet med gode tips til feilsøking på hva som kan være galt. Foreløpig har vi sammen konkludert med at det kan være en pakning som lekker slik at avløpsvann som som går ut blander seg med nylaget ferskvann og dermed øker saltinnholdet. Det er nok ikke store lekkasjen, men nok til at vannet ikke kan drikkes. Andreas hjelper oss med å få bekreftet denne teorien hos leverandør og så håper vi på at nye deler kan være på plass på Azorene når vi kommer dit 🙂

I løpet av dagen har vi fått koblet opp en reservepumpe på tanken foran slik at vi kan tappe vann av den uten å gå via kraner med for salt vann. Det ble en bra løsning og vi har nå konkludert med at vi har 4 typer vann: Skyllevann i havet, vaskevann på tanken bak (det kan vi fortsette på produser med watermaker), matvann på tanken foran (som også kan drikkes) og førsteklasses drikkevann fra Rastløs! Vi lider på langt nær noen nød, og det som kunne se ut som en liten krise i går har på et døgn løst seg ganske elegant 🙂

Søndag kveld ble avsluttet med skuespill fremført av to grupper. Først mimet Heid og Otto Karius og Baktus før jentene hadde øvd inn et fint tornerose skuespill. Dette var gårsdagens oppgave fra konvolutten til Live. Vi har også kost oss i helgen med farmor quiz som har blitt en stor hit!

Søndag kveld døde vinden ut og i natt har vi igjen kjørt motor. Temperaturen synker stadig og er nå nede i 22 grader i vannet og 22 grader i luften om natten.. Vi hutrer litt, det tar nok litt tid til å venne seg til «kulden»

Litt utfordringer, men ellers alt vel ombord!

1394 nautiske mil igjen til Horta

2 kommentarer om “Dag 8 – Perfekte seileforhold, men med et lite slag i tryne

 1. Magne Rustand

  Litt skummelt å høre at det er salt i drikkevannet men dere er jo forberedt på alternative løsninger som alltid, godt og ha gode naboer også på havet! Artig å høre at dere lager skuespill og får tiden til å gå med aktiviteter ombord. Vindforholdene er jo svært viktig, hyggelig å høre at det klaffer så langt, lykke til og god tur videre! Hilsen fra farfar og Kirsten. Båten er på vannet!👍😄

  Liker

 2. Borghild Granaas Sørøy

  Hei på dere Heidi, Otto og jentene!
  Fantastisk reisebrev fra dere. Godt å høre at dere fikk ordnet med vannet. Det er jo veldig viktig.
  Jeg storkoser meg med å lese reisebrevene deres og har funnet ut at dere alle sammen må jo være utrolig kreative og positive. Ønsker dere en kjempefin tur videre og håper dere ikke rammes av flere uhell. 👍👍👍🤗Hilsen Borghild.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s