Våre erfaringer

Vi snakket mye med andre som har vært på tur før vi dro og vi brukte sikkert flere hundre timer på Internett med å søke etter informasjon og erfaringer fra andre. Vi er nok i overkant opptatt av å planlegge alt og ha kontroll. Det fikk vi bevist da vi blant 180 båter i ARC fikk utdelt prisen for båten med best sikkerhet 🙂 

Vi fant svar på veldig mye, men det var også en del ting vi skulle ønske vi viste før vi dro hjemmefra. Da vi seks måneder før avreise satt og søkte febrilsk på nettet etter informasjon, arbeidslister, pakkelister, sikkerhetslister og alle andre lister, og det virket helt uoverkommelige ble vi enige om at våre erfaringer skulle deles slik at andre kanskje kan ha nytte av dem.

Vi har her prøvd å oppsummere det som har vært viktig for oss, hva som har fungert og hva vi kanskje skulle ha gjort litt annerledes. Dette er våre erfaringer og og har fungert for oss, det er ikke sikkert det fungerer for alle.

Båt

Arbeidslistene til Otto tok nok litt overhånd den siste tiden før vi dro, men vi hadde et mål om at alt arbeid i båten skulle være ferdig før vi reiste. Vi vet at det aller meste som skal gjøres ombord i en båt krever full ommøblering, ned i hver eneste benk og flytting rundt på puter og ikke minst verktøy overalt. Dette fungerer dårlig når det bor en familie ombord i båten. Målet ble nådd og det har vi ikke angret på. Det er nok av nye utfordringer å konsentrere seg om når man er på tur, kjenn båten får du drar (et råd vi har tatt med oss fra andre seilere) og ha gjort unna alle installasjoner og arbeid som skal gjøres. Mer informasjon om hva vi gjorde med båten før avreise finnes på siden Båten.

Leie ut huset

Vi har valgte å leie ut huset hjemme mens vi var på tur. Det har fungert veldig greit og har for oss hjulpet godt for å få økonomien til å gå rundt. Vi leide ut hus og en hybel og hadde også bytte av leietakere mens vi var borte. Det har løste seg veldig greit med god hjelp fra Otto sin mor.

Vi annonserte på Finn i to runder. Første runde var 6 måneder før overtakelse, det var nok litt for tidlig for det var liten interesse. Neste runde var ca 4 måneder før overtakelse og det fungerte mye bedre. Interessen va større. De fleste som leier har 3 måneder oppsigelse og dermed så kikker de etter et sted rundt den tiden. 

Vi skrev en tidsbestemt leiekontrakt på 13 måneder uten mulighet for oppsigelse av noen av partene på selve huset. På hybelen har vi en løpende leiekontrakt og det var også der vi hadde bytte av leietaker. Alt ble gjort elektronisk via Finn og SwiftCourt. 

Selv om alt det formelle er på plass, så er nok fleksibilitet og en god dialog med med leietaker det viktigste. Vi lot de ta over noen dager tidligere og endrer stadig på planen når de flytter ut. Vi trodde vår plan var «vanntett» og at vi skulle være borte et helt år. Korona pandemien endret dette for oss og plutselig var vi på vei hjem over Atlanterhavet 2 måneder før planen… Vi bor fint i båten selv om vi er hjemme og finner helt sikkert en løsning på dette.

Mat

Med tre barn ombord så blir mat et tema, akkurat som hjemme. De liker aller best å spise kjente smaker og ikke minst kjent konsistens. Det varte ikke lenge før vi var tom for mye av de kjente matvarene og det har vært lange perioder med mye grynting på nesen av ting vi «ikke liker» kun fordi det ser litt annerledes ut. Det er forståelig, det tar tid å venne seg til nye ting. Problemet er bare at når man reiser fra land til land et år så endrer det seg hele tiden og innen vi er blitt komfortable med den nye pastasausen, kjøttdeigen eller kylling på boks eller så er det nok et nytt produkt på gang 🙂
Det var en del ting vi likevel tok med større mengder av hjemmefra:
– Leverpostei- Makrell i tomat- First probe syltetøy (det du får tak i er ofte veldig søtt og ikke minst dyrt)-Tubeost av ulik type- Grovt mel (se under)- Saft (vanskelig å få tak i)

I vårt kosthold er brød viktig. Vi planla lenge før avreise at vi skulle bake brød med en elektrisk brødbakemaskin på inverter i båten. For å finne et godt brød bryte Heidi mye tid på å teste ut ulike melblandinger og brødet ble testet ut på barna. Til slutt kom vi frem til en oppskrift som alle likte og det var en stor hit og ha mammas nybakte brød i matpakken på skolen!

Vi hørte fra flere som har vært på tur at grovt mel kan være vanskelig å få tak i underveis. Noen steder har vi sett noe som likner litt, men vi kan bekrefte at det vil nok være en utfordring. Fint mel derimot får du tak i overalt. Vi vakuumpakket 45 kg med grovt mel før vi dro hjemmefra og planla da at vi kunne bake 4-5 brød hver uke det året vi var borte. Det har fungert meget bra. (Noen uker baker vi brød hver dag, mens andre uker kjøper vi lokalt brød og baguetter.) Hver vakuumpakket inneholder riktig mengde mel for et brød og så fyller vi på med hvitt mel som vi kjøpte underveis. Det lukter godt med nystekt brød på nattevakt 🙂 Vi fikk tak i en brødbakemaskin som passer nedi vasken i byssa. Der har den stått trygt og godt når den har jobbet.

Medisiner

Heidi er sykepleier og laget sammen med fastlegen vår en god plan på hva som var lurt å ha med. Denne er basert på at vi reiser med tre barn og har våre spesifikke behov. Ha en god dialog med fastlegen og finn den løsningen som passer for dere.
Her er en grov liste over det vi har med:- Antibiotika av ulik art- Allergirmedisner- Ibux og Paracet- Engangssett for å sy sår

Vi har en god venn som er lege og fikk også et lite kræsjkurs i å sy åpne ser. Usikker på hvor pent det blir, men da er vi ihvertfall litt forberedt på å kunne bruke det utstyret vi har med oss.

Skole

Med to barn i skolealder og en i siste året i barnehage så var dette en av de tingene  vi lurte på hvordan vi skulle løse. Vi fikk tidlig igang en dialog med rektor på skolen og det viste seg fort at både rektor og lærere var veldig positive. 

ARC

Vi bestemte oss tidlig for å delta i ARC. For vår del var en direkte seilas fra Las Palmas til St Lucia valget. Det er flere båter som seiler direkte en ARC+, men fordelingen av barnebåter er mer 50/50. Hovedgrunnen til at vi valget å seile ARC er det sosiale ved at du møter så mange andre i samme situasjon og det er letter å ta kontakt. Når det er sagt så har vel våre beste vennebåter som vi har truffet på turen vært båter som ikke seilte ARC. Vi ser at spesielt etter at vi ankom Karibien har ARC deltakelsen gitt oss et stort «nettverk» og vi vi møter stadig kjente båter og familier.

Selve ARC arrangementet i Las Palmas før avreise ble for oss nesten litt for mye. Det skjer noe hele tiden og det er ganske travelt om man skal ha med seg alt. Samtidig så er mye av det faglige gode tips som gjør at arbeidslistene du trodde var ferdige bare fylles opp med nye ting som er lurt å gjøre. Det var stor stas for barna å være med på Kids Club, og en fin avlastning for de voksne slik at vi kunne gå på ulike seminarer.

Alle barnebåter var samlet på en brygge. Det fungerte veldig bra og ungene hadde en super tid i Las Palmas. Mye av arrangementet dreier seg også om fest og morro. Denne delen passer ikke veldig bra med barn. Vi prøvde å være med på noen ting, men det blir fort litt mye støy og «voksenmorro» som ikke passer så godt for familiebåteme. 

Når vi nå har fått ARC litt på avstand og sitter midt i vår andre atlanterhavsoverfart og skriver dette så tenker vi kanskje at for vår del var ARC litt i overkant. Vi hadde med oss ekstra mannskap, men var rimelig sliten da vi kom fram. Når vi tenker etter så var vi vel egentlig utslitte før vi dro! Når vi nå nærmer oss Azorene med bare familien så er føler vi oss mye mer uthvilt en sist. Om det er fordi vi er mer erfarne eller om det var mindre stress før vi dro er vi litt usikre på.

Mannskap

Vi har for det meste seilt som familie og taklet det veldig greit. Vi hadde med en kamerat på turen fra Kanariøyene til Karibien og det fungerte greit. Med en familie på 5 så er det ikke bare å ta ombord hvem som helst for vår del. Henning som var med oss kjente familien godt og det var nok en forutsetning for oss for å få det til å fungere. 17 døgn ombord kan til tider bli meget intimt

Budsjett

Hvor mye penger bruker man bruker er veldig forskjellig. Dette temaet kan sikkert diskuteres i det uendelige. Vi har alle ulike preferanser og bruker sikkert penger ulikt i hverdagen hjemme også. Vårt budsjett ble egentlig litt til av sparekontoen som vi klart å bygge opp før vi dro og vi planla at vi skulle klare oss for ca 1000 kr dagen i snitt. Det har variert veldig med hvor mye penger vi har brukt på de ulike stedene, men alt i alt så har vi klart oss for ca denne summen. I de 1000 kronene har vi lagt:
– Mat – Klær- Opplevelser og leiebil- Diesel- Båtvedlikehold

Forsikringer

Dette er en av de store utgiftspostene på tur, spesielt med en familie på 5. Vi brukte litt tid på å finne båtforsikring og oppdaget at det var mange som etter de siste orkanene i Karibien ikke lenger tilbød forsikring får vår tur. Vi endte opp med kasko og ansvarsforsikring fra Pantaenius. Den er fleksibel og delt inn i ulike soner slikt at vi betaler ulik premie basert på hvor vi er. Vi har meldt fra til selskapet når vi seiler inn i en ny sone.

Reiseforsikring var et litt større hodebry da en forsikring som skal dekke et helt år fort blir meget dyr. Etter mange vurderinger frem og tilbake endte vi opp med en forsikring fra World Nomades basert i Irland. Den dekker på langt nær det samme som norske reiseforsikringer for reiser opp til 3 måneder slik vi er vant til, men så er det ikke en vanlig pakkereise vi drar på heller. Vi reiser godt forberedt og planlegger å klare oss selv mest mulig. Da er kanskje ikke avbestillingsforsikring for hotell, leiebil, full dekning for hjemreise, tyveri av bagasje osv. det viktigste. 

Vi har fokusert på at vi har forsikringer som dekker oss ved eventuelle uhell, skade eller sykdom der vi skulle trenge legetilsyn eller sykehusopphold. I Europa er ikke dette et stort problem så lenge man har HELFO kortet, i andre land er det viktigere at det er på plass. I tillegg til reiseforsikringen har vi også en ulykkesforsikring fra Pantaenius som dekker skader som oppstår på mannskap ombord i båten (da World Nomades ikke dekker offshore seiling). Tyveri av gjenstander er også etter vår vurdering godt nok dekket gjennom båtforsikringen.

Vi fant også i siste liten ut at vi måtte ha en annen type husforsikring for å kunne leie ut og at vårt selskap selvfølgelig ikke kunne tilby utleie. Ble litt står med å bytte i siste liten.