Turen over Biscaya

Det er spesielt to strekk som langturseilere snakker mye om og kanskje frykter for dårlig vær, Nordsjøen og Biscaya bukten. Nå er begge strekkene unnagjort og vi har hatt supre forhold begge steder!

Denne turen startet med lite vind ut fra kysten av Frankrike. Vi hadde ikke så dårlig tid så vi seilte avgårde i 3-4 knop første kvelden og nøt stillheten og roen med å være på havet. Første natten bøy på fin seiling, men utpå morgenkvisten ble det så stille at vi måtte starte opp motoren.

Det ble hele 24 timer med motorkjøring før viden kom tilbake, men det var slett ikke kjedelig. Varmen kom både i luften og vannet (22 grader) så det ble satt av tid til en badestopp på 3600 meters dyp i krystallklart blått vann! Otto fikk tatt en tur under båten med lilla dykkemaske i bare nettoen til jentenes store glede og skrekk! Alt ser veldig bra ut under båten, ikke tegn til groe så langt….

Rett etter badestoppen dukket en stor hval opp rett foran oss! Den hadde kryssende kurs, men la om og kom rett mot oss før den passerte på siden 100 meter fra. Den var nok litt nysgjerrig, for den snudde og fulgte litt etter oss før den mistet interessen og forsvant. Vi har trålet skoleatlas og internett for å finne ut hva det var, og tror at det er en finnhval som blir opp til 27 meter vi har sett. Kan også ha vært en mindre blåhval. De er veldig like på ryggen og med lik ryggfinne.

Utpå kvelden, rett før mørket kom så dukket det opp en hval til på siden av oss. Er litt skremmende når det plutselig blåser fra en hval rett ved siden av båten. Sofie lurte litt på om ikke dette kunne være farlig…. 🙂

Natt nummer to og siste dag bøy igjen på fin seilvind, men med noen regnbyger. Vi har nå opplevd de første av det som kalles squals (regnbyger med mye vind) som vi nok kommer til å se en del av fremover. Synes godt på radaren, men kan være litt krevende å håndetere med vinddreininer i mørket.

Da vi kom til Gijon hadde Ruffen og Terne allerede kommet frem. Ruffen hadde hatt fisksnøret ute og hadde etter 30 minutters kamp klart å hale ombord en stor tunfisk. De ba inn til felles middag og det ble et festmåltid for alle 14 norske seilere i havnen!

Mer om tunfisken finner dere på Ruffen sin blogg: https://www.seilruffen.no/2019/08/09/kryssing-av-biscaya/

12 kommentarer om “Turen over Biscaya

  1. Jan Berg

   Flotte opplevelser, veldig fint å følge dere, må være en drøm; mor, far og tre flotte jenter på drømmetur. Takk for at jeg kan følge dere og for gode beskrivelser fra deg Otto.

   Likt av 1 person

  1. Kristin Langridge

   Ser helt fantastisk ut! Skulle ønske jeg kunne mønstre på et lite stykke ⚓️⛵️ Selma sier det ser ut som en knølhval? Kos dere masse, gleder oss til neste oppdatering og hilser fra alle her 😊

   Likt av 1 person

 1. Magne Rustand

  Nå får dere som fortjent etter innsatsen , eventyret starter nå! Spennende med besøk av stor hval, det blir nok mer av det. Regner med at dere blir i Spania en stund før dere forlater fastlandet, dette blir en opplevelse fremover . Hilsen fra pappa og Kirsten

  Liker

 2. Svend

  Enig med alle som har lagt inn kommentar. Høres ut som turen allerede er magisk.
  Artig og spennende å følge dere.

  Hilsen
  o. Svend

  Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s